• Знає:
    Основи загальної та аналітичної хімії; способи установки і перевірки титрів; властивості застосування реактивів і вимоги до них; методику проведення аналізів середньої складності і властивості застосовуваних реагентів,
     вимоги до якості проб і проведених аналізів; процес розчинення, фільтрації, екстракції і кристалізації; правила налагодження лабораторного устаткування.
  • Уміє:
    визначати процентний вміст речовини в аналізованих матеріалах різними методами; проводити різноманітні аналізи хімічного складу води, проводити складні аналізи і визначати фізико – хімічні властивості; налагоджувати лабораторне устаткування; стежити за роботою лабораторної установки і записувати її показання.

Контроль сировини, напівпродуктів і готового продукту на промислових підприємствах, аналіз питної, промислової і стічної води, аналіз повітря, яким ми дихаємо, аналіз харчових продуктів і ще багато інших аналізів виконують лаборанти хімічного аналізу.

Надходить на підприємство сировина. Перш ніж приступити до її переробки, потрібно перевірити Із яких компонентів вона складається, який вміст в ній різних речовин. Під час переробка сировини необхідний контроль за процесом перетворення реагуючих речовин.Контроль якості одержаного готового продукту.  Всі ці завдання розв'язує лаборант хімічного аналізу.

Робота лаборанта досить складна і трудомістка, але разом з тим дуже важлива і цікава.

Професія лаборанта-хіміка належить до тих професій, де можна проявити свої здібності, уміння, розум, спритність, талант.