Сучасна соціологія – це система соціальних знань, дослідницьких технологій, методик, за допомогою яких вона охоплює особливий аспект суспільства: соціальну реальність, процеси і явища соціального життя людей, інші соціальні сфери.

Соціологія займає особливе місце в системі суспільних і гуманітарних наук. Вона формує у людей соціологічну культуру, вчить правильно сприймати та оцінювати соціальні процеси. Вивчення соціології сприяє формуванню у людей знань про соціальну дійсність, допомагає зрозуміти логіку процесів соціального розвитку. вивчення соціології поряд з іншими суспільними дисциплінами має важливе значення у формуванні всебічно .розвинутої особистості

Дисципліна «Соціологія» є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми підготовки фахового молодшого бакалавра. Тому зміст дисципліни розроблено так, щоб він стояв на рівні сучасної педагогічної й методичної науки, а його матеріал був доступним і зрозумілим для студентів; виклад був систематичним і послідовним не лише з погляду логічного, а й психолого-педагогічного, тобто в ньому забезпечувався перехід від відомого до невідомого, від простого до складного, від близького до далекого; щоб навчальний матеріал збуджував інтерес до знань, стимулював потребу самостійного пошуку студентів; щоб матеріал реалізував не лише освітні, а й виховні, розвивальні та професійні завдання.