В умовах ринкової економіки здобувають розвиток різні форми незалежного фінансово-економічного контролю, однією з яких є аудит.

Аудит – це незалежний, систематичний процес перевірки достовірності та правдивості фінансової звітності, встановлення ступеня відповідності цих даних встановленим критеріям, що має особливе значення для користувачів фінансової звітності.

Актуальність даної проблеми зростає, адже з розвитком ринку аудиторських послуг змінюється нормативна база, яка регулює аудит в Україні, відбувається інтеграція норм аудиту України з міжнародними стандартами. Все це в сукупності вимагає від майбутніх фахівців у галузі бухгалтерського обліку уміння розробки нових напрямків і задач аудиту, рекомендацій з виконання аудиторських процедур, оцінки окремих виробничих ситуацій та знання чинного законодавства.

Головна мета дисципліни “Основи аудиту” це: формування системи теоретичних, методичних та практичних знань і навичок щодо проведення незалежної аудиторської перевірки фінансової звітності організацій та інших видів аудиторських послуг.

Основні завдання дисципліни:

  • засвоєння теоретичних основ функціонування аудиту як невід’ємного для ринкової економічної системи незалежного фінансового контролю;
  • вивчення та засвоєння чинного законодавства, Національних та Міжнародних стандартів аудиту, Кодексу професійної етики аудиторів;
  • набуття практичних навичок з організації аудиторської діяльності, планування аудиту, виконання комплексу аудиторських процедур, оформлення робочих документів аудитора, підготовки аудиторських висновків, інших підсумкових документів, оцінювання ризику, пов’язаного з підтвердженням точності та об’єктивності інформації відображеної у фінансовій звітності клієнта.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  • місце аудиту в системі господарського контролю, його сутність, предмет, завдання та загальні принципи;
  • організаційно-правові основи аудиторської діяльності;
  • методику оцінювання аудиторського ризику та системи внутрішнього контролю і аудиту;
  • процес документування аудиторської перевірки та складання підсумкових документів аудитора.

Уміти:

  • розробляти план та робочу програму аудиту; 
  • формувати робочі документи з аудиторської перевірки, аудиторське досьє;
  • виявляти помилки в документах підприємства, викорис­товуючи знання зон ризику та умови, які його збільшують;
  • використовувати знання загальної методики аудиту;
  • складати аудиторський висновок та звіт.

Дисципліна “Основи аудиту” базується на вивченні таких дисциплін, як “Статистика”, “Бухгалтерський облік”, “Економічний аналіз”, “Фінанси”, “Економіка підприємства” та ін.

Тематичний план є орієнтовним. Залежно від конкретних умов викладачу надається право вносити обґрунтовані зміни в зміст програмного матеріалу і розподілити навчальні години за темами у межах загального бюджету часу, відведеного на вивчення дисципліни. Зміни обговорюються на засіданні циклової комісії та затверджуються заступником директора з навчальної роботи.