Викладач Тернова Ірина Валер'янівна

Мета: „Економіка підприємства” як навчальна дисципліна дає можливість опанувати методичні та методологічні основи розробки та реалізації комплексу заходів щодо досягнення підприємством найвищих результатів виробничої і господарської діяльності при найменших питомих витратах праці та коштів.

Приведена програма дисципліни „Економіка підприємства ” передбачена для студентів спеціальності „Бухгалтерський облік ”, «Економіка підприємства». Метою вивчення дисципліни є формування у студентів знань, навичок, світогляду, достатніх для ефективного ведення господарської діяльності підприємства з урахуванням поточного і майбутнього періодів часу.

В процесі вивчення дисципліни в студентів розширюється кругозір, поглиблюються знання з питань економічної політики держави, розвиваються вміння свідомо враховувати вимоги об’єктивних економічних законів у виробничій діяльності. Вивчення дисципліни дає великі можливості для розвитку мови, логічного осмислення, вміння критично оцінювати і аналізувати результати своєї творчої праці на прикладах виконаних економічних розрахунків.

Завдання: дати змогу отримати студентам знання про дії ринкового механізму в аграрній сфері економіки, навчити їх творчо підходити до розв'язання різноманітних завдань на рівні підприємства, прищепити вміння набувати нові спеціальні знання, сприяти формуванню економічного мислення відповідно до вимог ринкової економіки, допомогти засвоїти методику проведення економічних досліджень, навчити економічно обґрунтовувати прийняття господарських рішень.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: основні економічні закони та закономірності, що специфічно діють у сільському господарстві, механізм їх вияву, основні категорії економіки підприємств, системи показників, які їх характеризують, методику розрахунку цих показників.

вміти: аналізувати суть і тенденції економічних явищ в аграрному виробництві, визначати ефективність виробництва тієї чи іншої продукції, здійснення різних видів діяльності, розрахувати той чи інший показник рівня й ефективності виробництва продукції або виконання робіт, економічно обґрунтувати шляхи раціонального використання виробничих ресурсів аграрних підприємств, скласти бюджет виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції чи виконання робіт і розрахувати економічно доцільний рівень їх здійснення