Викладач   Ірина Соколовська

Навчальна дисципліна «Збалансоване природокористування» є базовою професійною дисципліною для підготовки молодших спеціалістів за спеціальністю: 5.04010602  «Прикладна екологія»

Одним із найактуальніших питань сьогодення є загострення екологічної ситуації, унікальної за своєю суттю в цілому, так і за характером тих завдань, які вона ставить перед людством. Науково обґрунтоване й ціленаправлене виділення цього питання дає можливість для стійкого розвитку цивілізації, створює необхідні умови попередження і запобігання екстремальним ситуаціям, а за постійного режиму, досягнення безпечної життєдіяльності.

Проте, як показує практика, продовжуються негативні антропогенні зміни в цілому в біосфері і зокрема в її складових.

Особливо важливе значення має світоглядне питання про будову навколишнього середовища, зв'язок між людиною і природою, вплив людини на природу і зміни навколишнього природного середовища. Теоретичний і практичний аналіз змін, які проходять в біосфері, доводить, що контроль за динамікою в ній, охороною навколишнього природного середовища, розробкою заходів щодо зменшення і припинення негативних процесів, повинні займатись висококваліфіковані спеціалісти, які повинні вміти розвивати теоретичні положення і розробляти практичні рекомендації в області охорони, збереження та раціонального використання всіх компонентів і складових навколишнього природнього середовища.

Мета курсу: забезпечити студентів необхідними теоретичними знаннями, практичними вміннями і навичками під час вивчення, освоєння і охорони навколишнього природнього середовища.